top of page

Hollanda Oturma ve Çalışma İzni

Hollanda, gelişmiş ekonomik şartları, yaşam kalitesi, alım gücü, sosyal olanakları, hukuk ve eğitim sistemi ile birlikte dünyadaki pek çok insan için bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Dünyanın dört bir tarafından insanlar, iş ve yaşamlarını, Hollanda oturma ve çalışma izni alarak bu ülkeye taşımayı hedeflemektedir. Bu programların başında serbest meslek mensuplarının hedeflendiği oturum programı yer almaktadır.


Bu yazımızda freelancerlar, kendi işini yapmak isteyenler ve serbest meslek mensupları için Hollanda Oturma ve Çalışma İzni başvuru koşulları ve süreci detaylı bir şekilde incelenecektir.


Rijksmuseum Amsterdam
Rijksmuseum Amsterdam

Hollanda Oturma ve Çalışma İzni Nedir?

Hollanda, serbest meslek mensupları ve freelancer için yayımlandığı oturma ve çalışma izni programı ile birlikte, yeterli finansal kaynaklara sahip kişilerin, ülkeye gelerek çalışabilmelerini ve yaşamalarını mümkün kılmıştır. Bu program sayesinde serbest meslek sahiplerinin kendi işlerini Hollanda’da gerçekleştirerek ülke ekonomisine olumlu katkı yapması hedeflenmektedir.


Bu başvuru neticesinde Hollanda oturma izni elde edilir. Kural olarak Hollanda’da 90 günden fazla kalmak ve çalışmak isteyen kişilerin oturum iznine sahip olması gerekmektedir.


Hollanda Oturma ve Çalışma İzni Başvuru Şartları Nelerdir?

Bu program kapsamında Hollanda oturma ve çalışma iznine başvurmanız için genel ve özel şartları yerine getirmeniz beklenmektedir.


Genel şartlar:

  • Geçerli bir pasaporta sahip olmanız,

  • Serbest meslek mensubu ya da başka bir amaç taşıyan MVV isimli geçici oturum iznine sahip olmak,

  • Kamu düzeni ve ulusal güvenlik bakımından ülke için herhangi bir tehlike oluşturmamak, temiz bir adli sicile sahip olmaktır.

Özel şartlar ise:

  • Serbest meslek çalışmaları kapsamında Hollanda’nın temel ekonomik çıkarlarına hizmet etmek,

  • Kişinin freelance ya da serbest meslek çalışması kapsamında kalıcı ve bağımsız olarak yeterli geliri elde etmesi ve resmi gelir şartlarını karşılaması,

  • Çalışmalarını gerçekleştirmesi için gerekli izin ve yetkilere sahip olması beklenmektedir.


Hollanda Oturma İzni Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

  1. Başvuru formu ve serbest meslek sahibi gelir beyanı eki

  2. Diploma kopyaları

  3. Yetkili Hollanda makamları tarafından verilen ve özel olarak belirtilen mesleği ya da özel olarak belirtilen girişimi yürütmeniz için gerekli olan izinlere sahip olduğunuzu gösteren belgenin bir kopyası

  4. Türkiye’de ya da farklı bir ülkede şirketiniz varsa, buna ait şirket kuruluş kaydı ve şirket tüzüğü

  5. Kapsamlı bir iş planı

  6. Şirket açılış bilançosu

  7. Finansal hesaplamalarla birlikte ciro ve likidite tahmini

  8. İstihdam yaratımı ve yatırımların bir dökümü ve bütçesi (varsa)


Bu belgelere ilaveten, halihazırda yapılmış ciroları desteklemek amacıyla birtakım belgeler sunulmalıdır. Bu belgeler şu şekildedir:


  • KDV beyannameler, kesin yıllık hesaplar ve ara bilançolar, işletme gelir-gider özetleri, gelir vergisi beyannameleri ve tahakkuk eden vergilere dair belgeler ile vergisi iadeleri, satış faturaları ve banka ekstresi (sadece yıl sonu kapanışı durumu)

  • Bir limited şirket söz konusu ise hissedarlar sicili ve şirket kuruluş senedinin bir kopyası,

  • Kolektif/komandit şirket söz konusu ise, içeriğinde en azından ortakların katılımının ne kadar olduğunu, sorumlu kişilerin kimler olduğunu ve kar paylarının bulunduğu kolektif/ komandit şirket sözleşmesi vermelisiniz

  • Serbest meslek sahibi (freelancer) olanlar için, sipariş üzerine serbest meslek sahibi olarak çalışıldığını gösteren irade beyanları ve/veya sipariş sözleşmelerinin kopyaları.

  • Niyet sözleşmeleri

Amsterdam kanalı
Amsterdam genelinde 165 kanal bulunduğunu biliyor muydunuz?

Hollanda Oturma İzni Başvurusu İçin Hazırlanacak Olan İş Planında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • İş planı öncelikli olarak girişimcinin kendi kişisel bilgilerini ve tecrübelerini içermelidir.

  • Serbest meslek mensubunun ürün ya da hizmetinin benzersizliği ve ayırt edici yönlerinden detaylıca bahsedilmelidir.

  • Girişimcinin kendi ürünü ya da hizmetine odaklı detaylı bir piyasa analizi gerekmektedir. Bu piyasa analizi, en azından, belirli piyasanın özellikleri, hedef kitle, rekabet, hedeflenebilir pazar, pazarlama yöntemleri, müşteri edinme yöntemleri, riskler ve fiyat politikası hakkında bilgi içermelidir.

  • Bilanço tahminleri, ciro ve çıktılar.

Program Kapsamında Hollanda Ekonomisine Katkı Nasıl Değerlendirilmektedir?

Hollanda oturma ve çalışma izni almak isteyen serbest meslek mensubu ya da girişimcilerin, işlerinin Hollanda’da bir ihtiyacı karşılaması ve Hollanda ekonomisine pozitif katkı sağlaması beklenmektedir. Bu kapsamda şirketlerinin bulunduğu sektörde haksız rekabet oluşturmaması veyahut piyasa koşullarını bozmaması beklenmektedir. Bu durumun başvuru aşamasında açıkça ve şeffaf biçimde aktarılması ve açıklanması gerekmektedir.


Hollanda Oturma İzni Başvuruları Nasıl Değerlendirilir?

Başvurular Türk vatandaşları ve Türk vatandaşı olmayan kişiler için farklı biçimde değerlendirilir.


Öncelikli olarak belgeler tam ve eksiksiz olarak hazırlanarak Türkiye’deki Hollanda Büyükelçiliği ya da konsoloslukları aracılığıyla Hollanda Göç İdaresi’ne (IND) sunulur. Daha önce belirttiğimiz üzere, iş yenilikçi yönlere sahip olmalıdır. Başvuru Hollanda Göç İdaresi tarafından tavsiye ve değerlendirme almak amacıyla Hollanda İşletme Ajansı’na (RVO) gönderilir. Bu kurum, Hollanda Ekonomi Bakanlığı adına başvurular hakkında tavsiyede bulunmaktadır.


Başvuru esas olarak 3 ana başlık altında değerlendirilir:

  1. Kişisel deneyim

  2. İş planı

  3. Hollanda için yaratılacak katma değer


Türk vatandaşı olmayan kişiler için RVO değerlendirme aşamasında, her bir kısım için puanlama yapmaktadır. Toplamda 90 puan alınamadığı takdirde olumsuz karar çıkmaktadır. Puanlamalar detaylı ve objektif bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Bu noktada Hollanda ile gerçekçi ve somut müşteri ilişkileri kurmak, Flemenkçe bilmek (zorunlu değil fakat artı), gelir, eğitim, girişimcilik tecrübesi gibi konular büyük önem arz etmektedir.


AB-Türkiye İşbirliği Anlaşması kapsamında, Türk vatandaşları için değerlendirme daha hafif gerçekleştirilmektedir. Puanlama sistemi Türk vatandaşlarına uygulanmamaktadır.


RVO, Türk vatandaşlarının başvurularını yalnızca iş planlarına bakarak değerlendirmektedir. İş planında baktığı hususlar ise şunlardır:

  • Finansal olarak yeterli kaynaklara sahip ve sağlıklı bir yapıda olmak

  • Hollanda'da ihtiyaç duyulan bir ürün ya da hizmet sağlamak

  • Hollanda ekonomisinin büyümesine yardımcı olmak

  • Serbest piyasa ekonomisinde başarılı olma potansiyeli

  • Serbest piyasa ekonomisini veya işgücü piyasasını bozmamak

 

Esti Legal ile Hollanda Oturma ve Çalışma İzni sürecinizi alanında uzman göçmenlik avukatlarına bırakın.

 

SIK SORULAN SORULAR (SSS)


Hollanda Oturma ve Çalışma İzni Ne Kadar Süre İçin Verilir?

Bu programa başvuru neticesinde elde edilecek Hollanda oturum ve çalışma izni 1 sene olarak verilmektedir. Daha sonra şartlar sürdürüldüğü takdirde uzatılabilir.


Hollanda Oturma ve Çalışma İzni ile Başka Bir İşte Çalışabilir Miyim?

Hayır. Kural olarak bu izin ile birlikte yalnızca başvuru yaptığınız iş ve buna ilişkin faaliyetleri yürütebilirsiniz. Farklı bir işe girip çalışamazsınız. Ancak şartları sağlayan bir iş sözleşmesi imzalayarak oturum izninizin türünü Hollanda içerisinde değiştirebilirsiniz.


Hollanda Oturma İzni Kimler İçin Uygundur?

Bu programa başvurabilmek için spesifik olarak bir alan ya da diploma şartı yoktur. Hollanda ekonomisi için katma değer yaratabilecek, yeterli tecrübeye ve finansal kaynaklara sahip her serbest meslek mensubu ve freelancer başvuru yaparak Hollanda oturma ve çalışma izni alabilir.


Vize Başvuru Ücreti Ne Kadardır?

Başvuru ücreti 350€’dur. Başvuru ücreti ödenmediği takdirde başvurunuz işleme alınmayacaktır.


Başvuru Sonucu Kaç Günde Belli Olur?

Hollanda Göçmenlik Ofisi (IND), elçilik ve konsolosluklar tarafından başvuru kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren 90 gün içerisinde karar vermektedir. Hollanda Göçmenlik Ofisi (IND), Hollanda İşletme Ajansı’na (RVO) tavsiye sormak amacıyla karar periyodunu maksimum 6 aya kadar uzatabilir.


Başvuru İçin Gerekli Gelir Miktarı Nedir?

Serbest meslek mensupları ve freelancerların aylık en az 1,300€ brüt kar elde etmesi beklenmektedir. Daha az gelire sahip kişilerin başvuruları reddedilmektedir.


Eş ve Çocukları Kapsar Mı?

Evet. Eşiniz ve çocuklarınız sizinle birlikte Hollanda’ya taşınabilir ve sosyal olanaklardan yararlanabilir. Bu program onları da kapsamaktadır.


Daha fazla bilgi almak ve başvuru sürecinizi yönetmemiz için form doldurarak ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.

 

Esti Legal ile Hollanda Oturma ve Çalışma İzni sürecinizi alanında uzman göçmenlik avukatlarına bırakın.

 

Kaynakça:


https://ind.nl/nl





Komen


bottom of page